kyselina askorbová {1}

vitamin C, γ-lakton kyseliny 2-oxo-L-gulonové, ve vodě rozpustný vitamin odvozený od sacharidů. Hydroxylové skupiny v enol-uspořádání jsou silně kyselé a molekula se chová jako jednosytná kyselina. Vyskytuje se zejména v čerstvém ovoci a zelenině ale i v čerstvém mase. Savci kromě vyšších primátů a křečka ji synthetisují z D-glukuronové kyseliny; kyselina askorbová tedy pro ně není vitaminem. Pro potravinářské účely se vyrábí z glukosy několikastupňovou synthesou, která zahrnuje i transformaci pomocí mikroorganismů. Kyselina askorbová je silným redukčním činidlem. Jako kofaktor se účastní několika důležitých reakcí, především hydroxylace prolinu vázaného v kolagenu. Při nedostatku vitaminu C tato posttranslační modifikace neprobíhá; postupně je poškozována pojivová tkáň (výstelka cév, úpony zubů) a propuká onemocnění zvané kurděje (skorbut, odtud název vitaminu „působící proti kurdějím”). Jako vitamin je znám již od roku 1742, kdy byl použit při léčbě kurdějí. Působí jako antioxidant. V lidském organismu pomáhá vstřebávání železa z potravy.