lipidy {1}

velmi heterogenní skupina organických látek nacházejících se v organismech. Jsou omezeně rozpustné ve vodě a naopak dobře rozpustné v organických rozpouštědlech (definice podle vlastností). Mezi tzv. jednoduché lipidy se řadí tuky (triacylglyceroly), vosky (estery mastných kyselin s jednosytnými vyššími alkoholy) a isoprenoidy (terpeny, karotenoidy, steroidy aj.). Složené lipidy, např. fosfolipidy, glykolipidy a lipoproteiny, se někdy nazývají lipoidy. Lipidy mají v organismech funkci strukturní (jsou součástí biologických membrán), ochrannou (tepelně a mechanicky izolující tuková tkáň, vosky na povrchu listů rostlin brání nežádoucímu odparu vody a částečně též vniknutí pathogenů) a regulační (steroidní hormony, eikosanoidy, vitaminy A,D,E a K aj.). Jsou jednou z hlavních zásobáren chemické energie živočišných organismů (podkožní tuk) a mnohých rostlinných semen. Tvoří významnou složkou potravy heterotrofních organismů.