vitamin H, prosthetická skupina zajišťující karboxylaci různých substrátů (např. acetyl-CoA → malonyl-CoA, pyruvát → oxalacetát). Biotin je v karboxylasách kovalentně vázán na ε-aminoskupinu lysinu, v některých enzymech je podjednotka, vážící biotin, nazývána BCCP (angl. biotin carboxyl carrier protein). Karboxylace substrátů probíhá tak, že se nejdříve ligasovou reakcí (za štěpení ATP na ADP a P i) karboxyluje navázaný biotin, z něhož se pak karboxylová skupina přenese na substrát. Nedostatek biotinu způsobuje padání vlasů a různé kožní poruchy. Jeho hojným zdrojem jsou zejména játra a vejce. Syrový vaječný bílek však obsahuje bílkovinu avidin, která biotin váže tak silně, že je pro organismus nedostupný – pojídání syrových vajec může způsobit avitaminosu. Interakce avidin-biotin se využívá v některých imunochemických metodách.